preskoči na sadržaj

Osnovna škola Retkovec Zagreb

Login
Nastava na daljinu

e-Dnevnik

eTwinning škola

EU Code Week

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 9. 2016.

Ukupno: 165777
Vozni red šk. autobusa

Jelovnik

Termini informacija

Osiguranje učenika
Priloženi dokumenti:
Osiguranje ucenika.pdf

Najjači stav za odabir zdrav

Dragi roditelji,

ovim putem želimo vas obavijestiti o provođenju projekta "Najjači stav za odabir zdrav"  koji Ambidekster klub provodi u suradnji sa OŠ Retkovec.

Ambidekster klub je humanitarna organizacija civilnoga društva, osnovna 2003. godine inicijativom mladih stručnjaka (socijalni pedagozi, socijalni radnici, psiholozi, liječnici) međusobno povezanih stvaralačkim entuzijazmom, djelovanjem za dobrobit društva - posebice usmjerenim prema skupinama u društveno nepovoljnom položaju te prema djeci, mladima i  njihovim obiteljima.

Djelatnost Ambidekster kluba najvećim je dijelom usmjerena na stručni psihosocijalni i socijalnopedagoški rad s djecom i mladima te savjetodavni rad s obiteljima.  Inovativni preventivni i tretmanski programi/projekti usmjereni su na socijalno osnaživanje djece, mladih i njihovih roditelja, socijalnu integraciju i prevenciju institucionalizacije, prevenciju rizičnih ponašanja, kao i na stručni i kreativni/inovativni rad s djecom i  mladima s emocionalnim i ponašajnim teškoćama.

Na području zagrebačke Dubrave, gdje se nalazimo te provodimo najveći broj svojih aktivnosti, ostvarili smo uspješnu dugogodišnju suradnju sa osnovnim i srednjim školama, Centrom za socijalnu skrb Dubrava te Knjižnicom Dubrava.

Projekt „Najjači stav za odabir zdrav“ usmjeren je  prevenciji ovisnosti i rizičnih ponašanja  vezanih  uz ovisnički  životni  stil  te je namijenjen prije svega populaciji djece i  njihovim roditeljima, uz sudjelovanje učitelja i stručnjaka iz lokalne zajednice, kao i volontera-aktivista. Projekt je kreiran sukladno smjernicama strateških dokumenata  posebice Nacionalnog akcijskog plana za suzbijanje zlouporabe droga 2012.-2014 a financiran je od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.

U sklopu projekta kao jedna od aktivnosti provodit će se dramska edukacija za vršnjačke edukatore "Najjači stav" koja ima za cilj  osposobljavanje mladih  za  kreiranje dramskih scena na temu samozaštitnog ponašanja u rizičnim okolnostima odrastanja i rizičnim socijalnim okruženjima.

Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja slobodno nas kontaktirajte  na: 099 4575 444 ili nas posjetite na adresi Avenija Dubrava 216, radnim danom od 10 do 17 sati.

 

Znalac

Dragi roditelji,

ovim putem Vas želimo obavijestiti o provođenju projekta ”Znalac” koji studenti Sveučilišta u Zagrebu provode u suradnji s udrugom ”Ja to mogu” i OŠ Retkovec.
Znalac je neprofitni projekt koji se provodi u sklopu udruge ”Ja to mogu” koji započinje svojim djelovanjem prvi put, a plod je inicijative zagrebačkih studenata, nekadašnjih učenika OŠ Retkovec.

Djelatnost Znalca usmjerena je na rad s djecom kojoj je potrebna prvenstveno pomoć u učenju, savjetovanju, stvaranju motivacije i interesa za školu i školsko
gradivo, ali i onima koji žele znati više.

Predmeti iz kojih će se održavati predavanja su hrvatski, engleski, njemački jezik, matematika, fizika, kemija, povijest, geografija i biologija za 7. i 8. razrede u učionicama 50 i 51, u terminu 18:30 – 19:30 (ponekad i od 19:30 – 20:30) svaki dan od ponedjeljka do petka prema unaprijed utvrđenom rasporedu.

Pomoć u učenju će se održavati za razrede koji su taj tjedan prijepodne u smjeni, dakle jedan tjedan za 7., a sljedeći tjedan za 8. razred po principu svaki dan jedan predmet.

Roditelji će redovito biti obavještavani o terminima radionica te dolascima djece na iste. Sudjelovanje u radionicama je besplatno.

Humanitarna akcija - I njima je Uskrs

U suradnji sa studenticama Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, smjer socijalna pedagogija, Mijom Ercegovac, Petrom Hruškar, Laurom Kolano, Edom Škember i Andrejom Vrbec , u  našoj školi realizirana je tijekom ožujka 2013.  Humanitarna akcija za beskućnike - „I njima je Uskrs“. Tehnička podrška studenticama bili su Ivan Ercegovac i Luka Žagar.

Zamisao projekta bila je provesti  jednokratnu humanitarnu akciju prikupljanja materijalnih sredstava za korisnike Udruge „ Ulični suputnik“,  s ciljem poboljšanja njihovih životnih uvjeta, ali i senzibilizacije i osvješćivanja lokalne zajednice o sve većem problemu beskućništva.

U humanitarnoj akciji sudjelovali  su svi učenici naše škole i njihovi roditelji. Djelatnici Osnovne škole Retkovec  doprinijeli su ovoj akciji aktivnim osobnim odnosom u smislu koordinacije te  osobnim donacijama za beskućnike. Prikupili smo  veliku količinu hrane, odjeće i higijenskih potrepština.

Studentice su izrazile veliko zadovoljstvo zbog uspješnosti cijelog projekta. Navode da su pozitivno iznenađene  količinom i raznovrsnošću prikupljenih stvari. Prikupilo se i puno odjeće za djecu koju će odnijeti djeci bez roditeljske skrbi u Dom za djecu u Nazorovoj.

Zahvaljuju se svim učenicima, roditeljima i djelatnicima Osnovne škole Retkovec na suradnji i pomoći u realizaciji ovog plemenitog projekta, a najviše tetama spremačicama koje su svojom podrškom pomogle da akcija  uspije.

Treba naglasiti da su  Mia Ercegovac, Andrea Vrbec i Ivan Ercegovac bivši učenici naše škole i da se radujemo svakoj budućoj suradnji s njima na sličnim projektima.


Sonja Burić, socijalna pedagoginja

 

Razredni projekt 5c - Voćna salata

 

 

 

18.01.2013. god. u OŠ Retkovec, u 5. c razredu, učenici su zajedno sa razrednicom Jadrankom Rajs odlučili na satu razredne zajednice pripremiti nekoliko sočnih, voćnih salata. Ideja je bila podijeliti se u četiri grupe i napraviti što finiju voćnu salatu i na taj način naučiti koliko zdrava prehrana ujedno može biti i ukusna. Svi su donijeli raznoliko voće i pribor, a bilo je tu čak i šlaga, koji je neke posebno oduševio. Prvo je valjalo organizirati podjelu rada i dok su neki rezali, drugi su gulili, a treći su sve to stavljali u posude. Svi su složno kao pčele radilice slagali svoju voćnu salatu i pred sam kraj već se počeli pripremati na kušanje. A da bi salata zaista bila zdrava odlučno su preskočili ubacivanje šećera, ali na kraju zadovoljno zaključili da im nije bio ni potreban. U goste su im došli i ravnatelj škole Jako Šuker, socijalna pedagoginja Sonja Burić, pedagoginja Katarina Skupnjak, tajnica Željka Bilušić-Perić i bivša učiteljica Dubravka Labaš. Nakon što su se i gosti i učenici najeli, razrednica je ponudila salatu i spremačicama. Kada su ispraznili i posljednju posudu, svi su zajedno zaključili da i zdravo može biti ukusno! Zasigurno je jedna od pouka ove složne i marljive radionice: U zdravom tijelu zdrav duh!

A zaključak je da bi mogli češće organizirati ovakve radionice u kojima će spravljati zdravo i ukusno!

 

Dani hrvatskih svetaca i blaženika - susret Dječjeg duhovnog stvaralaštva Stjepan Kranjčić u Križevcima

Ove školske godine dobili smo novu vjeroučiteljicu, Dinku Mock. Nakon nekoliko sati upoznavanja i uvođenja u prve lekcije vjeronaučnog gradiva, vjeroučiteljica je zamolila one koji žele da napišu neki literarni ili naslikaju likovni rad duhovne tematike. Javila sam se rekavši da bih mogla napisati igrokaz. Odlučila sam pisati o blaženom Alojziju Stepincu. Nakon što sam napisala igrokaz, prijavili smo se na natjecanje duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“ u Križevcima. Isto tako, skicirala sam i igrokaz o Mariji Propetog Isusa Petković s kojim smo išli na „Dane hrvatskih svetaca i blaženika“ također u Križevce.

U subotu, 26. siječnja 2013. godine, vjeroučiteljica, moje dvije prijateljice, Leonarda Ljubić i Marija Galić i ja krenule smo u Križevce na Susret hrvatskih blaženika i svetaca. Krenule smo s temeljima za igrokaz o blaženici Mariji Propetog Isusa Petković. Pročitavši Autobiografiju Marije Petković, odabrala samo jedan dio, koji mi se u tom času učinio najvažniji, iako su i ostali vrlo važni. Odabrala sam poziv Marije Petković. Smislila sam ideju kako bi igrokaz trebao izgledati i krenule smo samo s tom idejom na put. Kada smo stigli u Križevce, nakon uvodne riječi, svaka skupina se povukla u svoju sobu i tamo smo stvarali literarne ili likovne radove. Vjeroučiteljica i mi, učenice, počele smo oblikovati igrokaz. Stvarale smo završni tekst, učile ga i razmišljale o rekvizitima. Nakon nekog vremena dvije učenice, članice novinarske ekipe škole u kojoj smo boravili, došle su i s nama napravile intervju. Potrudile smo se što iskrenije odgovoriti na postavljena pitanja,  a kada su otišle, shvatile smo da nemamo sve rekvizite, da nam nedostaje stolnjak te smo ga kupili na putu do hotela u kojem smo ručali. Zatim smo posjetili izložbu u obližnjem Muzeju, a nakon toga je slijedilo predstavljanje naših uradaka. Početak i kraj igrokaza je bio obilježen pjesmom te smo zamolili jednu profesoricu tamošnje glazbene škole da nas klavirski prati. Bile smo joj vrlo zahvalne kad nam je drage volje pomogla. Držala nas je trema i uzbuđenje zbog izvedbe, ali smirivala nas je vrlo gostoljubiva atmosfera ispunjena ljubavlju i vjerom. Odlično smo izvele igrokaz i mislim da je publika bila vrlo zadovoljna. Dobile smo odlične kritike. Nakon svega, vjeroučiteljica je stvarno pokazala ljubav prema svima i častila nas je kolačima u Gradskoj kavani. Bilo je to nezaboravno i vrlo lijepo iskustvo.

U subotu, 27. travnja 2013. godine, održano je natjecanje duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić“. Pjesma Lucije Kosovac „Isus je uvijek uz tebe“ bila je odabrana među najbolje, kao i moj igrokaz „Blaženi Alojzije Stepinac - gorio i izgorio za Boga“. S vjeroučiteljicom smo krenule u Križevce. Moj igrokaz je bio prilično dugačak i kompliciran pa nismo bili u mogućnosti izvesti ga. Od pet izabranih najboljih igrokaza samo je jedan bio određen za javno izvođenje. Najprije smo u Križevcima obišli izložbu likovnog stvaralaštva na kojoj je bilo vrlo lijepih radova, a neki su nas se posebno dojmili. Nakon toga bilo je izvođenje odabranih radova proze, poezije i igrokaza te odmah i dodjela nagrada. I Lucija i ja smo dobile nagrade, a i vjeroučiteljica, kao mentor. Bilo je poučno i zabavno. Nakon dodjele nagrada, domaćini su nas častili ukusnom hranom i desertima. Atmosfera je bila odlična. Svi su bili prijateljski raspoloženi. Nakon ručka mentori su imali svoje radionice, a mi učenici svoje. Naše su bile likovne. Dobro smo se zabavili na njima. Poslije nas je vjeroučiteljica, kao i prvi puta, častila u Gardskoj kavani, ali kako je bilo vruće, umjesto kolača uzeli smo sladoled.

Uživali smo obje subote u druženju i prijateljskoj atmosferi te mogli i sami puno naučiti o vjeri i molitvi iz tuđih priča, pjesama, igrokaza i likovnog stvaralaštva. Dojmovi su izvrsni i već smo dogovorili ponovno sudjelovanje sljedeće godine. Ovo su bila odlična iskustva i zanimljivi susreti.

                                                               Sara Koprivica, VII. a OŠ Retkovec, Zagreb

preskoči na navigaciju