preskoči na sadržaj

Osnovna škola Retkovec Zagreb

Login
Nastava na daljinu

e-Dnevnik

eTwinning škola

EU Code Week

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 9. 2016.

Ukupno: 165777
Vozni red šk. autobusa

Jelovnik

Termini informacija

Osiguranje učenika
Priloženi dokumenti:
Osiguranje ucenika.pdf

Projekti u šk.god.2018./2019.

Kao i svake godine tako je i ove školske godine naša skupina Međunarodni eTwinning projekti pokazala svoju kreativnost u različitim projektima u kojima smo sudjelovali a na kraju školske godine smo sudjelovali u obrazovnoj radio emisiji Hrvatskog radija IZVAN OKVIRA u kojoj smo predstavili rad naše skupine i načine uz pomoć eTwinning portala  možemo surađivati sa ostalim europskim školama, upoznati njihv način rada te kulturu različitih europksih zemalja.
Emisiju možete poslušati na poveznici: Radijska emisija - Izvan okvira

 

Osim toga želejeli smo da i ostali mladi uvide da informacijsko-komunikacijsku tehnologiju mogu koristiti i za pozitivne, edukativne svrhe:
Sudjelovali smo u sljedećim projektima:

United in sustainability
Ciljevi ovog zanimljivog i humanitarnog projekta bili su senzibilizirati učenike na izazove održivog razvoja, posebice u zemljama u razvoju i poticati kod njih svijest o tome da oni kao pjedinci mogu puno učiniti i priti promjena koju žele da se dogodi u svijetu na globalnoj razini. Također je jedan od ciljeva bio poticanje učenika da kritički razmišlaju i analiziraju realne životne probleme u različitim dijelovima svijeta te da pokušaju naći moguća rješenje za te probleme i poteškoće s kojima se pojedincima, posebice djeca, u tim siromašnim dijelovima svijeta susreću i to na jedan kreativan i inovativan način radeći u grupama, surađujući i tako zajednički tražeći adekvatne načine pomoći ostalima koji su u nevolji zbog bilo kojeg razloga – bolesti, prirodne katastrofe, neimaštine i sl.

Na stranici www.globalgiving.org učenici su imali priliku pogledati različite projekte humanitarnog karaktera u različitim ugroženim dijelovima svijeta te su  odabrali humanitarni projekt Pediatric services to remote areas of Argentina za kojeg su dali svoj dorinos izrađujući božoćne ukrase te sudjelujući na Božićnom sajmu a sredstvima koja su skupili odlučili su pomoći siromašnoj djeci u udaljenim područjima Argentine koja nemaju dovoljno sredstva niti za osnovnu medicinsku skrb, lijekove, hranu i osnovna sredstva za život . na taj način razvili su osjećaj empatije i potrebe pomaganjima oniima koji su u nevolji posviješćujući da i oni u svakom trenutku mogu zatrebati pomoć drugih ljudi npr. zbog iznenadne bolest, prirodne katastrofe i sl.

Osim što su razvili tu jednu ljudsku dimenziju i potrebu pomaganja radeći roz ovaj projekt unaprijedili svoje vještine timskog rada te su zajednički došli do cilja postigli glavni rezultat a to je pomoći drugima koji trebaju našu pomoć Naučili su biti tolerantiji prema siromašnijima i općenito prema svima ostalima koji se razlikuju od njih.

Projekt United in sustainability nagrađen Europskom oznakom kvalitete.

 

600 Postkarten zum 600. Jubilaum der Stadt Lomza in Polen
Sudjelujući u ovom projektu učenici su imali priliku upoznati poljski grad Lomza čijih je 13 škola u povodu proslave 600. obljetnice grada sudjelovalao u projektu te su učenici tih škola slali svojim europskim prijateljima, sudionicima projekta razglednice o svom gradu opisujući ga na taj način ostlima. Također su učenici naše eTwinning skupine svojim prijateljima u Poljskoj predstavili znamenistosti svoga grada  Zagreba prenoseći im izrađivanjem i pisanjem razgelidnica na engleskom i njemačkom jeziku dio svoje kulture.

Schoolmates from the world
Kroz ovaj projekt učenici su imali priliku posvijestiti da pripadaju velikoj zajednici europskih škola koristeći eTwinning portal. Ovaj projekt im je omogućio da vježbaju svoje komunikacijske vještine na engleskom jeziku te da razviju svoju medijsku pismenost i digitalne kompetencije. Učenici su imali priliku podijeliti sa ostalima povijesna i geografska znanja o svojoj zemlji te također proširiti svoje vidike i upoznati kulturu ostalih zemalja kao i povijesna i geografska znanja o tim državama.

Getting to know our European friends
Učenici su sudjelujući u ovom projektu imali priliku naučiti nove informacije o mjestima u Europi ali su također imali priliku pkazati i predstaviti ostlima različite zanimljivosti o svojoj zemlji, svome gradu, svojoj školi. Pri tome su koristili informacijsko-komunikacijsku tehnologiju koja im je olakšalvala rad prilikom njihovog istraživačkog rada.

Green magicians with superpowers
Ovaj projekt ima svrhu posvijestiti kod učenika važnost zaštite planeta Zemlje, te važnost održivog razvoja i razvijanje ekološke svijesti od najranije dobi kod djece

Those who touched history and humanity
U ovom zanimljivom proketu učenici su imali predstaviti važne povijesne osobe iz Hrvatske a ujedno upoznati važne povijesne osobe iz brojnih drugih europskih zemalja koje su odigrale važan doprinos za razvoj tih zemalja. Na taj način svi sudionici projekta proširili su svoje vidike u kulturi i povijesti ostalih država te tako postali kompetentniji prilikom razumijevanja tih kultura što je jedan od preduvjeta za postizanje tolerancije. Osim razvijanja tolerancije prema različitim kulturama učenici su također imali priliku razviti svoje vještine na engleskom jeziku istražujući i pišući o različitim važnim osobama koje su obilježile hrvatsku povijest.

Kroz ovaj projekt kao i svie ostali projekte  učenici su usavršili  vještine učenja 21. stoljeća kao što su različite metodologije i tehnike istraživanja, timskog rada kritiškog razmišljanja i zato je sudjelovanje u njima izuzetno korisno  i od velike važnosti za obrazovanje i odgoj mladih generacija.

 

Autor:
Ksenija Todorović

preskoči na navigaciju