preskoči na sadržaj

Osnovna škola Retkovec Zagreb

Login
Nastava na daljinu

e-Dnevnik

eTwinning škola

EU Code Week

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 9. 2016.

Ukupno: 165777
Vozni red šk. autobusa

Jelovnik

Termini informacija

Osiguranje učenika
Priloženi dokumenti:
Osiguranje ucenika.pdf

Projekti u šk.godini 2015./2016.

Ove školske godine planiramo realizirati sljedeće eTwinning projekte:

Healthy lifestyle – Projekt u kojem učenici upoznaju i predstavljaju svoj zdrav način života, zdrave prehrambene navike te ih uspoređuju sa ostalim sudionicima projekta. Ovaj projekt može se povezati i sa zdravstvenim odgojem koji inače provodimo na satu razredne zajednice. U okviru projekta već smo imali izložbu zdrave hrane koju su učenici pripremili.

Das ganze Jahr eTwinning – Projekt za učenike koji uče njemački jezik i upoznatu eTwinning portal i on line alate za komunikaciju.

How do you celebrate holidays in your country – Projekt u kojem učenici upoznaju i predstavljaju načine proslave različitih praznika u svojoj zemlji a ujedno uče o praznicima ostalih zemalja.

Bringing generations together – Projekt koji promiče toleranciju među pripadnicima različitih generacija i kultura. Svrha projekta je da učenici bolje upoznaju stariju generaciju te na talj način olakšaju komunikaciju sa starijima i smanje konflikte u koje dolaze s njima. Cilj istraživanja koje provode u ovom projektu je da uvide da su ljudi unatoč osobnim i kulturnim razlikama ipak slični i da je sa svima moguće uspostaviti uspješnu komunikaciju.

Projekti u šk.godini 2014./2015.

Ove šk. godine uključili smo se u nekoliko međunarodnih projekata:

Projekt "Visual and performing arts in Europe, an intercultural language" potiče učenike na umjetničku kreativnost te na promicanje tolerancije na kreativan način putem glume. Također im omogućuje da otkriju kulturno nasljeđe svoje zemlje kao i ostalih europskih zemalja kroz posjete kulturnim ustanovama kao što su kazališta, muzeji i sl.

Projekt "The no name country" povezan je sa građanskim odgojem u kojem se također potiče učenička kreativnost jer trebaju osmisliti zakone i naseliti jedan potpuno nenaseljeni otok, kreirati državu te izabrati i opistai zanimanje kojim bi se bavili u toj zemlji.

Kroz projekt "Teen reporters" učenici otkrivaju različitosti u načinu života mladih u europskim zemljama te se na taj način potiču na interkulturalni dijalog. U sklopu ovog projekta učenici predstavljaju svoj grad i državu iz koje dolaze, vode razgovore sa predstavnicima vlasti u svojoj državi, opisuju najzastupljenija i najzanimljivija zanimanja u svojoj zemlji te na kraju opisuju svoje ciljeve i vizije kako bi trebala izgledati njihova budućnost.

"Meet project" (Meeting European Educational techniques") temelji se na ideji da će škola budućnosti biti europska škola te je zbog toga važno razviti europsku mrežu motiviranih kolega učitelja diljem Europe koji će biti u mogućnosti raditi na različitim vrstama projekata kako bi upoznali i razmijenili obrazovne pristupe i metode rada u različitim europskim školama. Projekt se sastoji u ostvarivanju suradnje nekoliko škola iz različitih europskih zemalja kako bi se proučile tri
glavne stavke ­ opremljenost škola informacijsko­komunikacijskom tehnologijom te način uporabe tehnologije u obrazovne svrhe, inkluzija učenika sa posebnim potrebama u redoviti školski program, načini provođenja vremena i aktivnosti nakon redovitog programa u školi.

S ciljem upoznavanja i razmjene različitih nastavnih pristupa i metoda kolege iz Francuske u okviru ovog projekta planiraju posjetiti našu školu te će nakon obilaska svih europskih škola uključenih u projekt snimiti dokumentarni film. Detaljnije informacije o ovom Meet projektu mogu se pronaći na: http://personnenestnul.com

 

Osvrt na projekte:

MEET projekt (Meeting European Educational techniques) u kojem je sudjelovala naša škola i predstavljala Republiku Hrvatsku temelji se na ideji da će škola budućnosti biti europska škola te je zbog toga potrebno stvoriti europsku mrežu motiviranih učitelja diljem Europe koji će biti u mogućnosti sudjelovati u realizaciji različitih projekata i upoznati različite metode i pristupe poučavanja u raznim europskim školama. U Meet projekt uključila sam se jer sam kao profesorica engleskog i njemačkog jezika svoj rad i rad naše škole željela obogatiti inovativnim pristupima poučavanja u europskom kontekstu te razmijeniti iskustva sa europskim kolegama. Također sam željela da se kroz ovaj projekt pokaže dio rada naše škole koja već u mnogim aspektima pokazuje tendenciju rada na europskoj razini posebice u podrčju inkluzije učenika s posebnim potrebama, uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije i provođenju raznovrsnih aktivnosti izvan redovitog školskog programa. Projekt se sastojao u ostvarivanju suradnje nekoliko škola iz različitih europskih zemalja kako bi se u tim školama proučila tri glavna aspekta rada: opremljenost škole informacijsko-komunikacijskom tehnologijom te načini uporabe tehnologije u edukativne svrhe, inkluzija učenika s posebnim potrebama u redoviti školski program te načini provođenja slobodnog vremena i aktivnosti nakon redovitog programa u školi.  S ciljem upoznavanja i razvijanja različitih nastavnih pristupa i metoda kolege iz Francuske su u okviru ovog projekta posjetili našu školu i tijekom jednog tjedna snimali film a nakon obilaska svih europskih škola uključenih u projekt snimili su zajednički dokumentari film koji služi odgojno-obrazovnim djelatnicima diljem Europe za edukativne svrhe. Za ovaj projekt dodijeljena nam je oznaka kvalitete za izvrstan rad i uključenost naše škole u projekt.

U projektu The no name country koji je bio vezan uz građanski odgoj te u sklopu kojeg smo posjetili tadašnjeg predsjednika također smo postigli izuzetno dobre rezultate. Ovom projektu dodijeljena je najviša europska oznaka kvalitete.


Koordinatorica i voditeljica međunarodnih projekata – Ksenija Todorović, prof. eng. i njemačkog jezika

 

Ostali projekti

Također smo sudjelovali u brojnim kraćim projektima. U povodu europskog dana jezika naša je eTwinning skupina sudjelovala u projektu Exchanging poscards on the occassion of the European Day of Languages u kojem su učenici proširivali svoja saznanja o različitim kulturama putem pisanja razglednica na engleskom i njemačkom jeziku. Na ovaj način koristili su engleski i njemački jezik u komunikacijske svrhe te tako usavršavali svoje jezične vještine. Ove školske godine također smo obilježili Europski dan jezika te se uključili u projekt „European Day of languages“ u kojem su učenici naučili nove riječi na brojnim europskim jezicima zemalja koje su bile uključene u projekt. Na ovaj način učenici su komunicirali sa svojim europskim prijateljima te uočavali važnost poznavanja stranih jezika za uspješniju komunikaciju na globalnoj razini.

Za Božić smo sudjelovali u projektu Christmas is coming, we write postcards. Učenici su samostalno izrađivali božićne čestitke i razmijenjivali ih sa prijateljima iz raznih europskih škola. Na taj način predstavili su običaje proslave Božića u svojoj zemlji i upoznavali se s božićim običajima u ostalim europskim zemljama. Pri tome su učenici također vježbali pismenu uporabu engleskog jezika u cilju uspostavljanje realne komunikacije sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja. Sličan projekt planiramo i za Božić ove školske godine.

U projektu Welcome to my marvellous city učenici su imali priliku predstaviti kulturne znamenitosti svoga grada te ujedno upoznati znamenitosti kao i ostale kulturne aspekte i obilježja raznih gradova te su saznali brojne nove informacije o različitim svjetskim gradovima.

U projektu Have no fear, lunch is ready imali su priliku upoznati prehrambene navike u različitim europskim zemljama.

U projektu Historical cities-Architectural monuments učenici su imali priliku predstaviti povijesne spomenike, arhitekturu Zagreba i ostalih poznatih hrvatskih gradova te upoznati povijesne znamenitosti ostalih poznatih europskih gradova.

U projektu European Calendar učenici su putem eTwinnig portala mogli predstaviti važnija mjesečna događanja u svojem gradu i školi.

U projektima Music makes the people come together, Music for the peace, Can you hear our music učenici su imali priliku kreirati i otpjevati svoje pjesme te ih predstaviti ostalima. Naši učenici su posebno uspješno otpjevali pjesmu o važnosti učenja stranih jezika te su u njoj pozdravili ostale na različitim jezicima.

U projektu My school, my city učenici su predstavili svoju školu i svoj grad putem različitih on line alata te također upoznali brojne europske škole i gradove.

Posjet Francukih kolega koji su snimali film o našoj školi možete pogledati u sljedećem filmiću:

CROATIA - TEACHING - TECHNOLOGY' FRIENDLY SCHOOL (ENGLISH VERSION) from Jean Christophe Benjamin on Vimeo.

Projekti u šk.godini 2013./2014.

Radeći na projektu "Sharing lifestyle" učenici su imali priliku upoznati način života i navike svojih vršnjaka diljem zemalja EU, upoznati njihovu kulturu te ujedno širiti vidike o svojoj kulturi te ju prezentirati svojim europskim prijateljima.

Kroz drugi projekt na kojem smo radili prošle godine u vrijeme održavanja Olimpijskih igara "Sochi Olympic and Paralypic Games" učenici su imali priliku saznati o poznatim sportašima iz različitih zemalja i o njihovim uspjesima te ujedno predstaviti najuspješnije hrvatske sportaše i njihove najveće uspjehe na Olimpijskim igrama tijekom povijesti pa sve do danas.
 

preskoči na navigaciju