preskoči na sadržaj

Osnovna škola Retkovec Zagreb

Login
Nastava na daljinu

e-Dnevnik

eTwinning škola

EU Code Week

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 9. 2016.

Ukupno: 165777
Vozni red šk. autobusa

Jelovnik

Termini informacija

Osiguranje učenika
Priloženi dokumenti:
Osiguranje ucenika.pdf

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Svjetski dan kravate
Autor: Administrator , 25. 10. 2019.

Academia Cravatica u zadnjih desetak godina promovirala je Hrvatsku kao domovinu kravate.
Na satu razrednika učenici 6.e razreda obilježili su 18. listopada 2019. Svjetski dan kravate. U školu su donijeli razne vrste kravata i prezentirali ono što su saznali o povijesti kravate te su poslušali legendu o njenom postanku.


Povijest kravate seže u doba Tridesetogodišnjeg rata (1618.–1648.) kada su hrvatski vojnici pristupali službi francuskog kralja. Njihova tradicionalna odora s vezanim, oslikanim maramama oko vrata pobudila je pažnju francuskog dvora. Marame su bile napravljene od različitih materijala. Grube su nosili obični vojnici dok su svilene i pamučne nosili časnici. Taj hrvatski elegantni modni dodatak, potpuno nepoznat u tadašnjoj Europi, oko 1650. godine biva prihvaćen na francuskom dvoru i postaje omiljeni odjevni predmet među buržoazijom tog vremena i simbol kulture i elegancije. Kao modni odjevni predmet kravata je ubrzo osvojila cijelu Europu i postala simbol elegancije i modnog stila.

Postoji i jedna ljubavna legenda o kravati koja je zapravo priča o ljubavi. Zaručnice su svojim zaručnicima darivale rubac kao znak  vjernosti u posebnim trenucima  te je to bio i razlog nošenja rupca hrvatskih vojnika.

Budući da potječe od Hrvata, Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši 2008. godine 18. listopada Danom kravate u Republici Hrvatskoj.

Iako su Hrvati svijetu podarili kravatu, drugi narodi su ju njegovali i usavršavali. Danas je ona simbol Europe te se svaka zemlja članica EU,predsjedateljica, na početku svog mandata predstavlja svojom specifičnom kravatom.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju