preskoči na sadržaj

Osnovna škola Retkovec Zagreb

Login
Nastava na daljinu

e-Dnevnik

eTwinning škola

EU Code Week

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 9. 2016.

Ukupno: 165777
Vozni red šk. autobusa

Jelovnik

Termini informacija

Osiguranje učenika
Priloženi dokumenti:
Osiguranje ucenika.pdf

U našoj knjižnici i izvan nje...
GODINA ČITANJA 2021.
Slavica Knezović / datum: 18. 2. 2021. 16:37

Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. godine podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

U rubrici opširnije se nalazi prezentacija s idejama za poticanje čitanja.


[OPŠIRNIJE]MJESEC HRVATSKE KNJIGE 2020.
Slavica Knezović / datum: 8. 10. 2020. 11:19

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je planetu Zemlji, s motom Razlistaj se!

Naziv Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2020. godine je Istraživači planeta Z. Zbog epidemiološke situacije i kompleksne nabave knjiga za školske knjižnice izvan roka, za ovogodišnji će Kviz, umjesto pročitati 3 knjige, trebati istražiti i proučiti ponuđene provjerene online izvore informacija koji će biti dio pitanja u Kvizu.

U kvizu mogu sudjelovati učenici od 5. do 8. razreda, a aktualne informacije mogu pronaći na poveznici.

Kviz je aktivan do 23. listopada. 2020. godine.

 


[OPŠIRNIJE]E-lektire i digitalni časopisi
Slavica Knezović / datum: 21. 3. 2020. 20:14

 

Dragi učenici, poštovani roditelji i učitelji!   

              Za potrebe uspješnog provođenja škole na daljinu na ovoj stranici možete pronaći poveznice na digitalna izdanja lektire (e-Lektire) i časopisa (Smib, Modra lasta, Prvi izbor i Moj planet). U sustav e-Lektire prijavljujete se svojim elektroničkim identitetom u sklopu sustava AAI@EduHr (korisnički račun kojim se prijavljujete u sustav Office365 za Škole).

                                                                                            Vaše knjižničarke

  

 


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan darivanja knjigom
Slavica Knezović / datum: 14. 2. 2020. 11:32

Međunarodni dan darivanja knjigom je dan u kojem djeca pomažu drugoj djeci darujući im knjigu ili slikovnicu. Ovaj volonterski projekt obilježava se 14. veljače s ciljem koji je potaknuti ljubav prema čitanju i dijeljenu.

Knjižničari u Hrvatskoj obilježavaju ovaj dan prikupljajući slikovnice pod geslom “Čitam, dam, sretan sam-svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj“. Niti knjižničari u našoj školi nisu zaboravili na ovaj dan. Darežljivi učenici razredne nastave u školsku knjižnicu su donosili svoje knjige i slikovnice. Tako je naša škola obradovala dva vrtića, naš susjedni vrtić i jedan vrtić u bolnici.

Darom malene knjige možemo djeci osigurati ljepše djetinjstvo. Kao mali znak pažnje naši maleni volonteri dobili su zahvalnice koje su im poticaj na daljnje uljepšavanje djetinjstva mnoge djece.


[OPŠIRNIJE]SVJETSKI DAN ČITANJA NAGLAS
Slavica Knezović / datum: 5. 2. 2020. 11:17

Svake godine u veljači obilježava se Svjetski dan čitanja naglas. Ove godine učenici petih razreda odlučili su razveseliti prvašiće i drugašiće kratkim pričama. Čitanje je čarobno. Čitanjem obogaćujemo svoj rječnik, razvijamo maštu i još mnogo toga. Djeca koja slušaju razvijaju sposobnost slušanja, razmišljanja o onome što čuju te koncentraciju. Učionicama punim malih učenika lepršale su priče: Stan u dizalu iz zbirke Mala Ema straha nema spisateljice Sanje Polak, U devet u krevet ili Sedam jedinica iz Sijača sreće Božidara Prosenjaka i ostale. Sada te priče lepršaju negdje u dječjim glavicama i koricama knjiga koje čekaju veljaču 2021. godine kada će ponovo izletjeti u svijet te uletjeti u dječju bujnu maštu.

 


[OPŠIRNIJE]Natjecanje u čitanju naglas
Slavica Knezović / datum: 20. 11. 2019. 11:13

Učenici u našoj školi pridružili su se natjecanju u čitanju naglas. Posegnuli su za svojim dragim knjigama i odabrali ulomke koji su na njih ostavili najdublji dojam. Prilikom petominutnog predstavljanja djela potrebno je bilo i dvominutno obrazloženje odabira djela. Preostale tri minute učenici su izražajno čitali naglas. U uvodnom dijeli učenici su imali priliku pokazati svoju kreativnost i snalažljivost. Prilikom ocjenjivanja vodili smo računa o izražajnosti, o odabiru ulomka i objašnjenju zašto je netko odabrao baš tu knjigu. Zajedničkim snagama izabrali smo pobjednike u sve tri spomenute kategorije. Cilj ovog natjecanja je popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas. Zadatak nam je razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena, unapređenje čitalačkih sposobnosti, naglašavanje čitanja kao temelja cjeloživotnog obrazovanja, poticanje usmenog izražavanja te razvijanje motivacijskih sposobnosti.


[OPŠIRNIJE]Novi prvašići u knjižnici
Slavica Knezović / datum: 15. 11. 2019. 11:05

Početak svake školske godine donosi nova iznenađenja i uzbuđenja, nove prijatelje i nove prvašiće. Noše nove male prijatelje učenici petog razreda iznenadili su igrokazom Od korice do police prilikom upisa u školsku knjižnicu. Luka Telinec kao učenik, Katja Veseljak kao knjižničarka, Petra Šimić kao prva knjiga, Sara Čule kao druga knjiga i Dora Zbožinek kao treća kniiga. Sara je prva odlučila krenuti u potragu za dječjim komentarima kako im se svidio igrokaz. Prvo je naišla na zanimljivu i maštovitu djevojčicu Laru Cindori kojoj se igrikaz svidio kao i ostalim prvašićima s kojima smo razgovarali. Glavni glumac, učenik Luka dobro se snašao u svojoj novoj ulozi. Zadovoljstvo mu je bilo glumiti pred svojom učiteljicom razredne nastave.