preskoči na sadržaj

Osnovna škola Retkovec Zagreb

Login
Nastava na daljinu

e-Dnevnik

eTwinning škola

EU Code Week

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 9. 2016.

Ukupno: 165777
Vozni red šk. autobusa

Jelovnik

Termini informacija

Osiguranje učenika
Priloženi dokumenti:
Osiguranje ucenika.pdf

CELEBRATING EUROPEAN ANTHEMS

Kao i svake godine sa svojim učenicima koji sudjeluju u skupini međunarodni eTwinning projekti obilježila sam Europski dan jezika u našoj školi. Učenici eTwinning skupine su sudjelovali u projektu „Celebrating European anthems“ sa još nekoliko europskih zemalja te su otpjevali hrvatsku himnu i preveli ju na engleski jezik snimajući video na kojem su učenici na kraju postavili titlove na hrvatskom i engleskom jeziku. Također su i ostali sudionici projekta otpjevali i snimili svoje nacionalne himne te ih preveli na engleski jezik stavljajući engleske titlove na svoje video uratke te sve zajedno postavili na eTwinning portal.

Na taj način učenici su imali priliku upoznati nacionalne himne različitih zemalja na različitim europskim jezicima te kroz projekt također čuti nešto i o kompozitorima i autorima himni. Pri tome su također vježbali svoje vještine uporabe informacijsko- komunikacijske tehnologije i proširivali svoje kulturne vidike poznajući dio kulture zemalja sudionica u projektu. Na ovaj nadasve kreativan i zanimljiv način upoznali su i naučili neke nove riječi koje se spominju u himnama na različitim europskim jezicima. Pri tome su uočili važnost poznavanja stranih jezika koji nas povezuju iako govorimo različitim jezicima. Uvidjeli su da unatoč tome što nas strani jezici ponekad razdvajaju jer ne uspijevamo razumjeti jedni druge jezici ipak mogu poslužiti kao "most" koji nas spaja u našoj različitosti. Posebice su uočili važnost poznavanja engleskog jezika koji im je u ovom projektu pomogao da lakše međusobno komuniciraju te bolje razumije stranu kulturu i običaje ali i da uspiju razumjeti himne različitih europskih država.

Učenici su dobili poticaj za učenje još više stranih jezika osim engleskog jer su uvidjeli koliko poznavanje različitih jezika može obogatiti pojedinca u svim aspektima njegova života te mu olakšati da bolje razumije kulture koje su mu nepoznate te da ukloni barijere koje mu priječe put ka uspješnoj komunikaciji sa pripadnicima različitih kulturoloških okruženja. Ponekada je u rušenju tih kulturoloških barijera upravo jezik prvi čimbenik koji približava ljude iz različitih kulturoloških okruženja te im omogućuje da bolje razumije jedni druge te da uspiju prihvatiti različitosti bez "kulturološkog šoka" i predrasuda. Stoga je važno njegovati i razvijati ljubav za učenjem različitih jezika kod mladih te im naglašavati potrebu za znanjem što više jezika koji su u im u današnje vrijeme nužno potrebni ne samo za budući posao već za bolje međusobno razumijevanje sa ostalima koji ne govore njihovim jezikom. Savladavajući i upoznajući različite jezike učenicima postaje bliskiji pojam tolerancije. Učeći različite jezike uče se također prihvaćati različitosti te na taj način razvijaju tolerantan odnos prema svima bez obzira kojoj kulturi pripadali i koji jezik govorili.

Zbog svega toga važno je svake godine obilježavati Europski dan jezika te osvješćivati kod djece od najranije dobi važnost poznavanja različitih jezika u približavanju i boljem razumijevanju jedni drugih bez obzira kojem govornom području pripadali.

Za provođenje ovog projekta dobili smo i priznanje.preskoči na navigaciju