preskoči na sadržaj

Osnovna škola Retkovec Zagreb

Login
Nastava na daljinu

e-Dnevnik

eTwinning škola

EU Code Week

Brojač posjeta
Ispis statistike od 27. 9. 2016.

Ukupno: 165778
Vozni red šk. autobusa

Jelovnik

Termini informacija

Osiguranje učenika
Priloženi dokumenti:
Osiguranje ucenika.pdf

Projekt Generacija NEXT

Kako smo već treću godinu uključeni u STEM područje, prvi puta smo prijavili projekt za ovogodišnji donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma Generacija Next, u kojem je škola dobila donacijsku opremu u vrijednosti od 8 000,00 kn (IoT edukacijsku opremu  i novčanu donaciju za kupnju dodatne opreme za realizaciju projektnih ideja) te edukaciju za korištenje IoT opreme.

Natječaj Generacija Next kroz edukaciju učenika omogučuje priliku koristiti suvremene tehnologije na kojima se razvija nova, kreativna i inovativna rješenja.

Cilj je bio osmisliti projekt upravljanja na Arduino platformi na slobodnu temu. Tijekom rada na kreativnom natječaju korištena je opremu koju smo dobili. Izrada projekta je trajala  kroz nastavnu godinu. Nosioc projekta je učenik 8.-og razreda Lovro Milišić.

Mi smo se odlučili na simulaciju parkirališta.          

Naš rad izabran je među 15 najboljih od svih sudionika natječaja i sudjelovati će na završnoj izložbi 03. lipnja 2019. na kojoj će se dodatno prezentirati.
Zahvaljujemo na suradnji i pomoći osmišljavanja projekta prof. Ivanu Jurić iz SŠ Ruđer Bošković i voditelju ZZTK  Dubrava Zdenku Potočki.

 

KRATKI OPIS PROJEKTA

Projekt se temelji na činjenici da su automobili danas parkirani prosječno 90 % vremena. Tradicionalno parkiranje sve teže zadovoljava rastuće potrebe urbanih sredina tako da primjena novih tehnologija i pametnih parkirnih sustava postaju sve popularniji.

Projekt je vođen trima karakteristikama:

  1. Isplativošću - Parkirni sustav donosi više parkirnih mjesta u odnosu na tradicionalani parking
  2. Uštedom vremena - Ne gubi se vrijeme na traženje mjesta za parkiranje i ne troši gorivo
  3. Sigurnošću - Sigurna zona razdvaja putnike i vozila što sprječava ozljede, štetu ili krađu vozila

Ovim projektom želimo pokazati simulaciju parkirališta upravljanu na Arduinu opremi.

Izrađena je maketa parkirališta na kojoj se simuliraju stvarni uvjeti rada.
Ulazak na parking omogučen je pritiskom na tipkalo kojim se signal putem arduino platforme šalje do servo elektromotora kojim podižemo rampu. Parkiranjem auta na parkirno mjesto detektira se ultrazvučnim senzorom koji signal također šalje preko arduina do displeja na kojem se prikazuju podaci o slobodnim parkirnim mjestima. RGB dioda vizuano prikazuje zauzeto parkirno mjesto (crvena boja) i slobodno parkirno mjesto (zelena boja). Izlazak iz parkinga je omogučen na dva načina: tipkalom i RFD karticom. Upravljanjem elektromotora na ulazu i izlazu možemo upravljati i pomoću Blynk aplikacije.

Maketu čini i poslovna zgrada na kojoj se nalazi displej putem kojeg se prikazuju reklame.
Simulacija parkirališta na Arduino platformi omogućuje pomoću senzora: točno brojanje vozila i dostupnosti parkirnih mjesta, brzo pronalaženje slobodnog parkirnog mjesta što bi smanjilo prometnu gužvu i nervozu vozača.
Projekt bi omogućio u gradovima rješenje trenutnog aktualnog problema gradskog prometa i parkiranja u blizini trgovačkog centra, javne ustanove, aerodroma, stadiona, privatna parkirališta i sl.

S ovim radom sudjelovali smo i na izložbi INOVA-MLADI, izložba inovacija učenika zagrebačkih osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim sudjelovanjem koja se je održala  04. svibnja 2019. u auli južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Za inovaciju i funkcionalnost praktičnog rada osvojena je ZLATNA medalja.

 

Valentina Dijačić, prof.

Simulacija parkirališta s Arduinom from Valentina on Vimeo.

preskoči na navigaciju